Prvi drugoga

Hajde da počnem s jednom šalom. Da li znate što se danas slavi (pogledajte datum u naslovu – ne odgovar, trebao bi biti 1/2/2021)? Prvi je veljače. Izrečeno brojevima bi bilo ono iz naslova: prvi drugoga. Mislim da nije teško: danas je dan onih koje se nalaze s druge strane obale o odnosu na nas, recimo normalne. Ali oni imaju još jedan dan, drugi siječanj, odnosno drugi prvoga. Tko se želi dodatno zabaviti s pretjerivanjem ima veliki izbor, na primjer petnaesti desetog. Nadam se da vam se svidjelo. Meni je trebalo da otvorim slavinu u nadi da će poteći bujica riječi, po mogućnosti ne previše banalnih i stilski dobro složenih.

Zadnja dva jutra se budim u dnevnom boravku. Uobičajeno spavam u spavaćoj sobi, kao i većina ljudi. Važno za priču je da sam oženjen pa po logici pokraj mene, u bračnom krevetu je i moja supruga. Sada ste već zaključili da smo se na smrt posvađali i da smo pred razvodom. Vedrina s kojom to prepričavam bi mogla dodatno pojačati ovu pretpostavku. Nije baš sasvim tako. Moram se vratiti nekih mjesec dana unatrag, par dan prije dolaska Nove godine. Ona je uhvatila neku laganu gripu. Samo dva dana je imala laganu temperaturu, ali ju je žestoko mučio kašalj. Riješila ga se je nakon gotovo 3 tjedna. Sve to vrijeme ja sam provodio noći u krevetu pokraj nje i morao trpjeti njeno kašljanje. Ali ja se držim one: u dobru i zlu. Nisam joj nikada ništa prigovorio: bolesna je i njoj je sigurno teže nego meni, pa još i da joj predbacujem. Nije moj stil.

Ona je od onih koje kukaju. Kada će me proći? Pa ovo traje već mjesec dana (uobičajeno pretjerivanje)! Ovo više nema nikakvog smisla! Na kraju je ipak bila pozitivna jer je primijetila da joj od kašljanja jako radi trbušni mišići, od naprezanja. Uz to je imala i manje teka, pa se sve pozitivno odrazilo na liniju i fizički izgled. Mene je prije tri dana uhvati kašalj. Imam koju godinu, preko pola stoljeća i svjestan sam toga. Nastojim se paziti, pogotovo u ovom zimskom periodu, jer se čovjek lako prehladi. Nemam ideje kako mi je stigla ova prehlada, ali kašalj je od onih prilično intenzivnih.

Prvi drugoga uz jednu dobru pivu

Prve noći sam odmah dobio lekciju: trebaš prestati pušiti! Vidiš koliko kašlješ a ja od tebe ne mogu spavati. Potpuno je nekorisno pokušati objasniti da se radi o prehladi. Dozvoljavam da moje pušenje pogoršava situaciju, ali u biti imam potpuno iste simptome kao i ona. Kako smo ovakve scene već dosta puta prošli ja sam donio odluku. Sljedeće večeri, prije nego ćemo leći, obavijestio sam je da ću spavati u dnevnom boravku. A zašto? Zbog kašlja? Da draga! Tako ja tebi neću smetati. Nisam rekao da niti ona meni neće smetati. Kada legnem nastojim se koncentrirati i ne kašljati, ali to samo pogoršava stanje. Što više želiš da to ne radiš to te tvoje grlo i pluća više stimuliraju na izbacivanje zraka s odgovarajućom bukom.

Daj, uzmi si plahtu i deku. Ljubavi, odrastao sam, sam ću se snaći. Pobijedio sam! Mali jastuk s kauča, dvije dekice s kojima se pokrivamo kada gledamo televizor i preko toga kućni ogrtač. Super! Nakon što sam se dobro iskašljao spavao sam kao mala bebica. Ujutro sam prije odlaska na posao sve spremio da se ne vide tragovi mojih noćnih aktivnosti. Ne znam zašto, ali tako mi je došlo. Kada sam se vratio s posla, more komentara. Jadniče moj! Sigurno ti nije bilo dobro za spavanje. Mogao si bar uzeti plahtu…

Sljedeće večeri, pola sata prije odlaska u krevet me je obavijestila da ću spavati s njom, u spavaćoj. Ja sam ovaj puta odlučio biti tvrdoglav i tjerati po mome. I večeras spavam ovdje, još me nije prošlo. Usput, to mi je zgodno jer mogu obaviti koju operaciju Forex a da ona to ne vidi; inače se ljuti. Vjerojatno ću spavati na kauču i sljedeće dvije, tri večeri. Diskusija… Na kraju smo našli kompromis. Ona će mi namjestiti kauč i može biti po mome. Jasno je dala do znanja da ima grižnju savjest, a to meni nije bilo krivo ustanoviti. I treba je imati. Na kraju sam dozvolio da mi stavi malu dekicu ispod, kao plahtu, i jednu veliku presavijenu na duplo odozgor, za pokrivanje. Odlučno sam odbio moj uobičajeni jastuk i obavijestio je da me onaj mali sasvim zadovoljava.

Odlučio sam da ću isto napraviti i večeras, ali sam ipak lagano zabrinut. Ovo kod mene zna dobro potrajati, pa je perspektiva dnevnog boravka prilično dugačka. U vrijeme pauze za ručak otišao sam u apoteku i kupio sirup protiv kašlja. Iz mog iskustva od toga nema nikakve koristi, ali svaki puta kada mi se dogodi ponavljam istu grešku i kupim ga. Čak mi se po glavi vrti i neka polu ideja o tome da prestanem pušiti, ali moram priznati da je više polu, nego ideja. Na kraju se svede na onu s početka: prvi dugoga i drugi prvoga.